O toplinskim pumpama

Podzemne vode i bunari


Podzemne vodeVoda je dobar spremnik za sunčevu toplinu. Čak I za hladnih zimskih dana podzemna voda održava konstantnu temperaturu od +7 do +12 ºC i u tome je prednost. Nažalost, podzemna voda ne stoji posvuda u dovoljnoj količini i u odgovarajučoj kvaliteti na raspolaganju, ali tamo gdje su ispunjeni preduvjeti iskoristivost je velika.

Toplinske pumpe iskorišćuju toplinu sunca akumuliranu u tlu, vodi i zraku. Kako ove energije ima u neograničenim količinama, pumpa ima stalni izvor topline, a grijanje stambenog prostora i potrošne vode ne ovisi o plinu, struji, ugljenu ili drvima. Ipak, za iskorištenje ove energije medij treba obraditi komprimiranjem, isparavanjem i kondenziranjem, pa cijeli taj posao obavlja kompresor s elektromotorom koji troši struju. Srećom, udjel električne energije u ukupnim dobicima ovdje najčešće ne prelazi 25 posto pa u kombinaciji s besplatnim toplinskim izvorima pumpa nudi vrhunske uštede. Pri izvlačenju topline rashlađuje se tlo, voda ili zrak, no ovih nekoliko stupnjeva brzo se nadoknađuje iz ukupne mase.

Za dobivanje topline mogu djelomično odgovarati jezera i rijeke, budući da oni također djeluju kao spremnik topline.O mogučnostima korištenja vode kao izvora energije informacije daju službe vodoprivrede.Mi preporučamo toplinsku pumpu IDM Energie

 

Vrh stranice