Gdje se nalazim >> Naslovnica >> O toplinskim pumpama

O toplinskim pumpama

Opčenito

U Republici Hrvatskoj toplinske su pumpe još uvijek tabu tema, iako mnogi o njima govore, pripremaju vlastitu proizvodnju što je za pohvaliti, no njih gotovo da i nema. Na prste bi ih mogli nabrojati.

Zbog nestašice novca i nepovjerenja u dugoročno isplative investicije, takvom su stanju pridonjeli mnogi. Djelomice zbog nebrige za energetsku bilancu zemlje u cjelini, djelomice zbog nezainteresirana strukovna društva koje nisu dovoljno uporno educirala svoje školstvo, djelomice su zakazali i informativni mediji, da približe ljudima tehničke mogućnosti koje nude alternativne tehnologije.

Tu su država i banke, koje ničim ne stimuliraju suvremeno i štedljivo ophođenje s energentima, do raznih zastupnika, trgovaca i montera koji neznaju predstaviti nove mogućnosti, jer im nedostaje znanja, te prakse u proračunu i izvedbi ovakvih sustava.
Tehničke škole, fakulteti i znanstvene institucije nisu pokazale dovoljno volje u promiđbi istih.

Napretku više pridonose skupine ljudi, koji u utrci za profitom donose nove ideje i mukotrpno prte snijeg između važećih propisa i kupaca. Plinske i uljne kotlove, plinske bojlere kupili bi bez razmišljanja, no još uvijek su rijetki, koji bi se odlučili za besplatni toplinski izvor koji nam leži pred vratima.

 

Vrh stranice