O toplinskim pumpama

Dubinska sonda


Dubinska sondaAko nemate velik vrt u kojem biste rasprostrli dovoljno cijevi za djelotvorno crpljenje topline, umjesto kolektora možete primijeniti sondu. U tlu se napravi bušotina do dubine od 100 ili 200 metara, potom se u nju spuste cijevi a bušotina se zalije zitkim betonom. Kroz cijevi protječe medij tako da se jednim krakom spušta u dubinu gdje preuzima toplinu iz tla, a potom se drugim krakom vraća na površinu.
Ako struktura tla onemogućuje izvedbu dubokih bušotina, problem se rješava bušenjem nekoliko plićih sondi (npr. do 50, 30 ili 20 m) tako da njihova ukupna duljina omogućuje prikupljanje potrebne količine podzemne topline.

Duboka je sonda manje osjetljiva na vanjske klimatske promjene pa nudi najpouzdaniji trajni izvor topline. Dakako, i u našoj zemlji postoje područja s povoljnijim temperaturnim gradijentom gdje se već u dubini od nekoliko metara temperatura raste iznad prosječnih vrijednosti najčešće u blizini poznatih termalnih izvora. Tu se ugradnjom sondi (i podzemnih kolektora) postižu izvanredni rezultati pa grijanjem stambenog prostora i potrošne tople vode možete ostvariti i natprosječne godišnje uštede bez ikakvih pomoćnih uređaja za dogrijavanje.


IZVOR besplatne toplinske energije iz Vaseg malog dvorista, putem IDM dubinskih sondi i toplinske pumpe.

Sa dvije do tri dubinske sonde od 100 metara dubine u vašem vrtu postigli ste neovisnost o fosilnim gorivima koja se dopremaju sa druge polutke zemaljske kugle.
Doprema koja je ovisna o svim mogućim lokalno kriznim situacijama. Biti neovisan o nafti i plinu prava je privilegija. Jest da je ulog dosta visok, oko kn 120.000 za 3 x 100 met. dubinske sonde što osigurava 15 do 18 kW za potrebe grijanja i pripreme tople vode obiteljske kuće od 250 do 400 m2, a prema građevinskim standardima po pitanju izolacije.
Zakon o poticajima je pred izglasavanjem no, nakon toga vas je izvor topline na raspolaganju narednih 100 godina, za dvije generacije. Mjesečna rata za el. energiju ne bi smjela biti viša od 700 kuna za cijelo domaćinstvo (struja,grijanje toplinskom pumpom i topla voda). Racunica je jasna. Investicija se u potpunosti isplati u roku od 10 godina.

 

25 često postavljenih pitanja i odgovora prilikom ugradnje toplinske pumpe gdje izvor topline dolazi iz dubine zemljine kore - bušenje i postavljanje dubinskih sondi

 

Vrh stranice